Sunday, March 28, 2010

Cronica implicării UE în reglementarea transnistreană

sursa: www.europalibera.org

Seminar organizat de Universitatea Liberă Internațională cu scopul declarat de a prezenta perspective diferite asupra conflictului

Universitatea Libera Internationala a gazduit astazi un seminar despre istoria implicarii Uniunii Europene in rezolvarea conflictului transnistrean. Chiar daca a fost un seminar cu usile inchise, Paul Hodorogea a incercat sa afle de la studentii care au participat ce cunosc ei despre conflictul de pe Nistru.

Andrei Plop, student in anul anul 3 la facultatea de Relatii Internationale, are motive personale pentru care este interesat de subiectul problemei transnistrene. El este originar din Criuleni, localitate situata in vecinatatea imediata a regiunii transnistreane. El se declara convins ca problema transnistreana putea fi rezolvata demult, dar criza politico-economica din Republica Moldova a blocat procesul.

Andrei Plop: „Transnistria nu este o problema pentru noi. Fraţii de peste Nistru nu sunt o problema pentru noi. Problema este in armata a 14-a si in separatistul de Igor Smirnov”.Europa Liberă: Dar cum ar trebui rezolvat conflictul transnistrean?

Andrei Plop: „Totul trebuie sa inceapa de la noi. Acolo este un regim autoritar, noi trebuie sa fim solidari cu ei, sa-i ajutam.”

Andrei Plop are opinii si despre demnitarii imputerniciti sa reglementeze criza. La parere sa, actualul responsabil in guvern de rezovarea conflictului, Victor Osipov, nu este cea mai buna candidatura, pentru ca are studii jurnalistice.

Andrei Plop: „Trebuie sa punem oameni competenti, pot sa dau si un nume: Andrei Popov este un specialist foarte bun, la curent cu toata situatia. Trebuie sa ne orientam nu numai pe criterii politice, dar si profesionale.”

Am discutat si cu Vadim Purpurin, student si el la Relatii Internationale, care este originar din regiunea Transnistreana, prin urmare stie despre conflict nu doar din auzite.

Vadim Purpurin: „Din punctul meu de vedere conflictul nu exista. Cel putin nu pe baza etnica. Oamenii nu se discrimineaza. Conflictul exista numai la nivel de politicieni. In Transnistria exista un grup de oameni care cer independenţa. Dar Transnistria nu este in stare sa existe ca ţara independenta, poate exista doar ca parte a ceva mai mare. Cu timpul cred ca regiunea va reveni in componenţa Moldovei, dar pentru asta trebuie ridicat nivelul de viaţa aici, in asa fel transnistrenii vor vrea sa faca parte din Moldova.”

Dumitru Sura are foarte mulţi prieteni peste Nistru, de asta trece posturile vamale transnistrene foarte des.

Dumitru Sura: „Transnistria este un teritoriu nedeosebit de cel al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Si cand treci de aici in colo simţi vreo diferenţa in felul cum sunt oamenii, in atitudinea lor?

Dumitru Sura: „Trecerea de vama nu e o problema. Existenţa unui buletin este insuficient pentru a trece o vama. Oamenii de acolo sunt vorbitori de alta limba. Nu toti, dar majoritatea.”

Eva Posh, cea care a organizat prelegerile pentru studentii, ne-a spus ca seminarul este important pentru ca studentii afla detalii despre conflict nu doar din presa ci si de la reprezentanţi organizaţiilor implicate direct in solutionarea lui, Comisia Europeana de exempu.

Eva Posh: „Vrem sa le oferim studentilor diferite opinii, diferite perspective despre conflict. Cei care au fost intr-adevar interesaţi de aceste lectii, au invatat foarte mult”.
linkwi

0 comments:

Post a Comment